EDBIN

 

Što vam je palo na pamet kad ste pročitali naslov ovog posta?

Je ste li znali da je Edbin ime? Posebno ime, svakako.

A, znate li da je Edbin  i naslov najnovijeg romana Nade Mihelčić?

Nakon Bilješki jedne gimnazijalke i Zelenog psa, pred nama se nalazi roman Edbin. Objavljen je u svibnju ove godine u izdanju Naklade Semafora. Možda su i neki među vama, kao i ja, s nestrpljenjem iščekivali novi Nadin roman za mlade. I, evo ga:

Edbin

Životne sudbine Nadinih mladih junaka posebno su emotivne i dirljive priče, a jedna takva je i Edbinova. Edbin je srednjoškolac koji živi s roditeljima i starijom sestrom u iznimno dobrim materijalnim uvjetima. No, ni ne pomišljajte kako je sretan i kako u životu nema nikakvih problema. Novac nije ono što mu nedostaje, radi se o nečemu mnogo bitnijem za mladu osobu.

Autorica nas uvodi u priču ovim riječima:

Odrasli ljudi često preispituju svoj život nastojeći shvatiti što je prouzročilo velike meandre na toj rijeci. I najčešće griješe kad velika skretanja nastoje objasniti velikim događajima i važnim danima. Jer naši se životi ne mijenjaju nakon nekog našeg rođendana ili dolaskom nove godine ili od sljedećeg ponedjeljka, baš kao što ne postajemo takvi kakvi jesmo samo zato što je negdje buknuo rat ili smo postali bogati ili siromašni. Vrlo često nas mijenjaju naizgled posve nevažni trenuci u kojima nas samo okrzne život nekog neznanca. Tako je bilo i s Ebdinom. Da nije pod odmorom izašao iz razreda baš u trenutku kad je zraka sunca obasjala nečiju kosu, ništa od ovog se  ne bi dogodilo. I ne, ovo nije glupava pričica o još jednoj pubertetskoj ljubavi. Ovo je priča o tome kako se u samo tri-četiri mjeseca može odrasti i postati bolja osoba negoli si bio.

 

 

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s